Patik çözümleme yeteneğine sahip robotlarda süreçler daha keskin ve sıralıdır. Öğrenmeye ve aktifliğe açık robotların sahip olduğu bir süreç vardır. Bu süreçten şu şekilde bahsedebiliriz;
Robotlar, iş sürecini takip etmek için önceden belirlenen talimatları takip eder. Talimatların oldukça belirgin ve detaylı olması, iş kurallarını ve mantığını barındırması gerekir. Tüm durumları, ön görmeler ve istisnaları önceden belirlenir. Belirlenen bu durumları robotlara doğru ve anlaşılır bir şekilde aktarmak oldukça önemlidir. Aksi takdirde otomasyon sürecinin doğru çalışmama riski ortaya çıkar.
Tanımlanan işlerin ardından, iş uygulamaları için gerekli bu bilgileri tutar ve iş akışı ilerlerken gerekli noktalarda ideal olarak sunar, robot denetleyicisi kullanıcılara uygun roller ve izinler atar, yine iş akışına yönelik kontrol, test etme, gözden geçirme, güncelleme, onaylama gibi yeni görevler tanımlama ve görev tanımları yaratma, diğer robotlara görev atama, denetleme ve çalışmalarını raporlama imkanları sağlar.
Sürecin devamında, robotlar talimatları yerine getirir ve direkt olarak iş uygulamaları ile etkileşime geçerek işlemleri sistematik bir şekilde işlemleri gerçekleştirir. Böylelikle süreçleri tamamlamış bulunan robotlara, özel işlem tanımlamaları ve zamanlama kodlanabilir ve tanımlanabilir.
Başarılı bir RPA yolculuğu başlatmak ve beklentileri doğrultusunda ilerleyebilmek için planlanmış ve yapılandırılmış bir çerçeve sunulur. Bu çerçeve, teknolojinin mevcut olan sistemler ve iş operasyonlarıyla süreçlerin dinamik ayarlanması ile işin geleceğe hazır olmasını sağlar.
Uçtan uça Otomasyon Uygulaması, hazır olunduğunu değerlendirmek işi yönetmek, uygun bir yol haritası geliştirmek gibi sürecin birçok noktasında yol gösterir. Bu yol ise, tüm aşamalar boyunca uygulanır.
Muhasebe, İnsan Kaynakları, Satış, Satınalma, Finans, Raporlama ve diğer her alandadır.